3 nevolje koje možete ZARADITI NA SUNCU a izbjeći ZAHVALJUJUĆI OVIM SAVJETIMA!

Izlaganje visokim temeperaturama može izazvati niz poremećaja. Najčešća je toplinska iscrpljenost koja je posljedica izlaganja visokoj temperaturi i neprilagođavanja organizma na širenje krvnih žila u koži. To širenje je jedna od prvih reakcija tijela na povišenu temperaturu okoline, zbog kojr se krv iz centralnih dijelova rijela transportira na periferiju, što može dovesti do kolapsa.

Alkoholizirana stanja, povraćanja, dijareja i jako znojenje povećavaju moućnost toplotne iscrpljenosti. olesnik je apatičan, često polukomotzan ili u nesvijesti, a može biti i uzuđen, konfuzan i nemiran. Koža mu je blikeda, vlažna, orošena hladnim znojem a znojenje može biti vrlo obilno. Temperatura tijela je normalna ili neznatno povišena. OVakvom stanju mogu prethoditi glavobolja, vrtloglavica, žeđ, slabost, mučnimna, pomućeni vid, a ponekad i grčevi mišića.

Prva pomoć se pruža tako da unesrećenog položite na leđa i podignete mu noge. Raskopčajte ga i smjestite u hladniji prostor ako je moguće ili barem u sjenu. Ukoliko su prisutni i grčevi ili nagon za povraćanjem, treba mu dati vodu u kojoj je rastvorena jedna kašika soli na jednu litru vode, a ako je prisutna samo žeđ daje se čista oda. Ukoliko ne dođe do brzog i potpunog oporavka treba zvati itnu pomoć.

Toplotnu iscrpljenost morate spiječiti nošenjem odgovarajuće odjeće i uzimanjem dovoljne količine tekućine svaki dan. Neaklimatizirane osobe trebale bi svaki dan, četiri puta dnevno, uzeti sa vodom jedan do dva grama kuhinjske soli (oko četvrtinu do pola ravne kašičice), a naročito za jako sparnih dana.

20170703092828_433018

 

(41)

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *