Ako su vam usne često suhe, trebate biti na oprezu! Ovo je bolest koja prijeti vašem organizmu …

Kserotomija, poznatije kao suhoća usana može da se često pojaljuje kod mnogih osoba i ne predstavlja nikakav problem, međutim, ona nekada može da bude jedan od ranih simptoma nekog težeg oboljenja.

Suhoća usana je sasvim obična i normalna , ako se pojavi kao posljedica ne uzimanja tečnosti ili zbog prevelike nervoze neke osobe.

Ovo stanje može da se pojavi i ako pijete mnogo kafe, alkohola ili ako usta ispirete sa raznim vodicama koje se koriste u tu svrhu. Problem predstavlja, kada se suhoća usana javlja dugo vremena i konstantna je, to ukazuje na oboljenje.

Suhe usne uglavnom prati i žgaravica, koja poslije nekog vremena može da prouzrokuje i nastanak upale grla. One nastaju jer želučane kiseline nagrizaju sluznicu jednjaka i iritiraju je.

Ako je došlo do nastanka dijabetesa u vašem tijelu, odnosno do povećanja razine šećera , onda može da se pojavi suhoća usana. Razlog tome je povećana količina glukoze, a bubrezi nisu u stanju da resorbuju tečnost, pa u tim stanjima izbacuje se veća količina urina i može doći do dehidratacije.

 

(713)

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *