POGLEDAJTE KOJIH 7 KORAKA ĆE VAM POMOĆI DA UZGOJITE NAJLJEPŠE LJETNO CVIJEĆE

Ljeto je odavno počelo a za sve ljubitelje cvijeća božuri predstavljaju baš one koji su najljepši. Iako je prošlo njihovo vrijeme sadnje, ovo je članak za one koji ih imaju da im pomogne u održavanju, ko zna možda još neko bude ponosan vlasnik ovog cvijeta ukoliko odluči početi da ih sadi.

1. PLITKA SADNJA
Božuri se sade od sredine rujna do ožujka, a tajna je u plitkoj sadnji. Ako se posade preduboko, neće procvjetati. Stabljike s pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine.

2. PUNO SUNCA I VODE

Božuri trebaju vlagu, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Također, najljepše će cvjetati na suncu, bez imalo sjene.

3. BUDITE STRPLJIVI
Treba im i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvjetaju u punome sjaju, krasit će vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uvjetima kod presađivanja.

4. PRESAĐIVANJE
Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja – između listopada i ožujka. Što opreznije ga okopajte oko korijena i jednostavno prebacite na novo mjesto. Mogu se i razdijeliti kako bi dobili još više raskošnih cvjetova. Pripazite da na svakom odvojenom dijelu imate barem tri zdrava pupoljka.

5. SAVRŠENI ZA VAZU

Božuri mogu stajati u vazi i do 10 dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvjetova koji se mogu urezati za vazu, također je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

6. MRAVI SU USTVARI DOBRI ZA BOŽURE
Ne pokušavajte se riješiti mrava s okruglih cvjetnih pupoljaka, jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu “oticati” jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što prije otvore. Čim u cjelosti procvjetaju, mravi će nestati.

7.OPIJAJUĆI MIRIS
Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Neki počinju mirisati tek kada ih se ubere i stavi u vazu. A njegov intenzitet može varirati ovisno o dobu dana i temperaturi.

(86)

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *