STRUČNJACI BLIZU VELIKOG OTKRIĆA – MOGUĆNOSTI ČITANJA MISLI !

Stručnjaci sa Univerziteta Carnegie Mellon  vrlo blizu su velikom znanstvenom otkriću, čitanju ljudskih misli. Još uvijek ne mogu kazati o čemu tačno neko razmišlja, ali mogu dekodirati tipove ideja na osnovu skeniranja mozga. Moždani obrasci koji čine određene rečenice moguće su predviđeni sa 87 posto preciznosti. Prema pisanju časopisa ScienceAlert određeni dijelovi mozga pokrivaju određene dijelove misli, pa se uslijed toga, određeni neuroni uključe kad osoba pomisli na sijalicu, a drugi kad pomisli šta bi učinili s njom ili koje je boje.

Kako opisuje znanstvenik Marcel Just, jedan od najvećih napredaka ljudskog mozga je sposobnost da kombinuje individualne koncepte u složene misli. Na primjer, ne misliti samo – ‘banana’, već ‘Volim uveče da jedem banane sa prijateljima’. Identifikovanje temeljnih sastojaka misli dok ona nastaje nije bilo moguće do sada, a znanstvenici tvrde kako su ti sastojci konzistentni bez obzira na kulturu i jezik osobe.

Naredni korak mogao bi biti dekodiranje opšteg tipa teme o kojoj ljudi razmišljaju, kao što je fudbal ili geologija, najavljuju znanstvenici.

Image result for citanje misli

(36)

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *